| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Wojtek14 Tarlak

|
Wysłany: Czw Maj 27, 2010 6:04 pm Temat postu: Przypony- mokra, stremer, nimfa. |
|
|
W związku iż jestem początkującym Muszkarzem mam takie pytanie jak zawiązać przypon na mokrą, stremera i nimfa czyli o co chodzi ze skoczkiem, co najlepiej na niego założyć. Jak by ktoś miał jakieś obrazki choćby w paincie jakiś przyponów to bardzo bym prosił. _________________ "Całe nasze życie to działanie i pasja. Unikając zaangażowania w działania i pasje naszych czasów, ryzykujemy, że w ogóle nie zaznamy życia."
Herodot |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Pumeks Gruba Ryba

|
Wysłany: Czw Maj 27, 2010 7:30 pm Temat postu: |
|
|
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Wojtek14 Tarlak

|
Wysłany: Nie Maj 30, 2010 5:25 pm Temat postu: Przypony- mokra, stremer, nimfa. |
|
|
ok dzięki za fotki ale np mam taka sprawe, na stremera zakładam na dół stremera a na skoczka co to samo z mokra na dół zakładam mokrą a na skoczka  _________________ "Całe nasze życie to działanie i pasja. Unikając zaangażowania w działania i pasje naszych czasów, ryzykujemy, że w ogóle nie zaznamy życia."
Herodot |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Wojtek14 Tarlak

|
Wysłany: Czw Cze 10, 2010 5:04 pm Temat postu: Przypony- mokra, stremer, nimfa. |
|
|
Ponawiam pytanie. _________________ "Całe nasze życie to działanie i pasja. Unikając zaangażowania w działania i pasje naszych czasów, ryzykujemy, że w ogóle nie zaznamy życia."
Herodot |
|
| Powrót do góry |
|
 |
mk1212 Gruba Ryba

Dołączył: 03 Cze 2007 Posty: 274 Skąd: Bielsko-Biała "Zimorodek"
|
Wysłany: Czw Cze 10, 2010 5:48 pm Temat postu: |
|
|
Na skoczka zakładasz np "małą nimfę" - zasada jest taka cięższa przynęta zawsze prowadzi lżejsza to skoczek _________________ Najbardziej martwi mnie to, że po mojej śmierci, żona sprzeda cały mój sprzęt muchowy, w cenach, po których powiedziałem jej, że go kupiłem … |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Wojtek14 Tarlak

|
Wysłany: Pią Cze 11, 2010 6:57 pm Temat postu: Przypony- mokra, stremer, nimfa. |
|
|
a stremer to samo ?? na skoczka mała nimfka a na dół stremer?? _________________ "Całe nasze życie to działanie i pasja. Unikając zaangażowania w działania i pasje naszych czasów, ryzykujemy, że w ogóle nie zaznamy życia."
Herodot |
|
| Powrót do góry |
|
 |
batagur Gruba Ryba

Dołączył: 21 Paź 2007 Posty: 300 Skąd: Kobiernice/Bielsko-Biała
|
Wysłany: Pią Cze 11, 2010 10:12 pm Temat postu: |
|
|
Streamera możesz samego prowadzić, a możesz też dobrać do niego skoczka wedle woli, jeśli się mylę to poprawcie.
Na początku często łowiłem na 2 nimfy, prowadząca jakaś lżejsza złotogłówka albo glajcha, a na skoczka nimfa z jakimś pływadełkiem tak że przy powierzchni szła, najczęściej robiąc za spławik, ale czasem duety się trafiały. Tak samo zamiast nimfy powierzchniowej można zastąpić suchą muchą. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
mk1212 Gruba Ryba

Dołączył: 03 Cze 2007 Posty: 274 Skąd: Bielsko-Biała "Zimorodek"
|
Wysłany: Pią Cze 18, 2010 6:34 pm Temat postu: |
|
|
to prawda jako skoczka mozna zastosowac sucha-dziala wtedy jak splawik-jednak osobiscie wole dwie nimfy _________________ Najbardziej martwi mnie to, że po mojej śmierci, żona sprzeda cały mój sprzęt muchowy, w cenach, po których powiedziałem jej, że go kupiłem … |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Galeria Ikra :)

|
Wysłany: Sob Cze 19, 2010 8:40 pm Temat postu: Re: Przypony- mokra, stremer, nimfa. |
|
|
| Wojtek14 napisał: | mokra na dół zakładam mokrą a na skoczka  |
Zakładasz na prowadzącą mokrą, na skoczka też mokrą albo nimfę( n. bez obciążenia).
Przy nimfie na krótko: zakładasz cięższą nimfę, na skoczka lżejszą. Są sytuacje, gdzie zakładasz dwie ciężkie nimfy, lub zakładasz dwie lekkie. Można założyć cięższą na skoczka a lżejszą na prowadzącą.
Idąc dalej: przy długiej nimfie zakładasz dwie lekkie nimfy, lub jedną np. cięższą na skoczka a lżejszą na prowadzącą lub na odwrót( kwestia wagi).
Kombinacji jest kilka. Wszystko zależy jak ryby biorą - o ile biorą. Musisz sprawdzić po paru rzutach w jakiej partii wody przebywają ryby. Trzeba mieszać Panie z muchami. Inaczej się nie da. No i różne odległości między muchami i długości żyłki skoczka.
Pozdr
Seba _________________ pozdrawiam
Seba
......................................................................
www.galeriamuchowa.pl
...................................................................... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Wojtek14 Tarlak

|
Wysłany: Wto Cze 22, 2010 8:28 pm Temat postu: Przypony- mokra, stremer, nimfa. |
|
|
Dzięki wszystkim wiele mi to rozjaśniło we łbie  _________________ "Całe nasze życie to działanie i pasja. Unikając zaangażowania w działania i pasje naszych czasów, ryzykujemy, że w ogóle nie zaznamy życia."
Herodot |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|