Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
stryszek Gość
|
Wysłany: Pią Sty 20, 2006 9:52 pm Temat postu: karp od forysia |
|
|
dlaczego w tym roku 2006 karp od forysia nie b?dzie wpuszczany do
tresnej tylko do stawów komercyjnych kó? kture je posiadaj?
podobno karp jest zap?at? za dzier?awe stawów dla pzw przez forysia
a w?dkarze b?d? musieli kupowa? specjalne karty oko?o 200z? jedna
p?acac za co? za co p?aci? nie powinni |
|
Powrót do góry |
|
 |
Now Site Admin - Gruba Ryba

|
Wysłany: Sob Sty 21, 2006 12:04 am Temat postu: |
|
|
Witaj
Cytat: | a w?dkarze b?d? musieli kupowa? specjalne karty oko?o 200z? jedna
p?acac za co? za co p?aci? nie powinni | W?dkarze powinni p?aci? za u?wane przez siebie dobra tak, jak wszyscy inni. Czy kto? Ci daje darmowy bilet do kina, czy sam za niego p?acisz? A wysoko?? op?aty ustalaj? samodzielnie ko?a maj?ce takie ?owiska. To ich prawo.
Cytat: | dlaczego w tym roku 2006 karp od forysia nie b?dzie wpuszczany do
tresnej... | Bo nie mo?e. Pani Forysiowa produkuje karpia handlowego (du?ego). Spraw? zarybiania czy chcemy, czy nie, reguluj? odpowednie ustawy i rozporz?dzenia (cz??? z nich mo?esz poczyta? na stronie g?ównej). Dopuszczaj? zarybienie karpiem wód otwartych wy??cznie kroczkiem i w ilo?ci do 8kg/ha. Przes?dza to o ilo?ci i wielko?ci ryb wpuszczonych do Tresnej czy Mi?dzybrodzia. Nie przeskoczysz. To si? po prostu liczy z area?u tych zbiorników i wychodzi tyle, ile tam wpuszczono. A same zarybienia prowadzone s? w obecno?ci pracownika RZGW, które jest przedstawicielem w?a?ciciela tych wód, czyli Skarbu Pa?stwa. Ryby musz? mie? pokrycie w fakturach i posiada? odpowiednie ?wiadectwa zdrowia itd. Tutaj nie ma miejsca na jakiekolwiek przewa?y. Okr?g nie mo?e sobie pozwoli? na jakiekolwiek niezgodne z prawem dzia?ania pod gro?b? utraty tych wód.
Cytat: | ...tylko do stawów komercyjnych kó? kture je posiadaj? | To jest wspomaganie niewielk? ilo?ci? ryb (50-200kg) kó?, które s? otwarte na wspó?prac? z ca?? spo?eczno?ci? okr?gu. To ko?a, które u?yczaj? wody i organizuj? na nich zawody okr?gowe. Za ich prac?, za to ?e w trakcie zawodów zawsze s? ubytki w rybostanie, za to ?e ich cz?onkowie s? w tym czasie wy??czeni z w?dkowania na swoich wodach, cho? zap?acili za to. A s? ko?a organizuj?ce po kilka takich imprez okr?gowych w roku. Bo chyba widzisz ró?nic? mi?dzy ko?ami posiadaj?cymi wody w?asne, z których jedno wychodzi naprzeciw innym u?yczaj?c swoj? wod? ze wszystkimi tego konsekwencjami, a innym ko?em zamkni?tym tylko dla swoich cz?onków? To jest wspomaganie kó?, które w ca?o?ci odprowadzaj? sk?adk? okr?gow?, bo to z tych pieni?dzy okr?g mo?e prowadzi? jak?kolwiek gospodark? i ró?nego rodzaju fundusze celowe (pomoc ko?om, stra? itd). Bo chyba widzisz ró?nic? pomi?dzy ko?ami, z których jedno potrafi odprowadzi? sk?adk? okr?gow? w ca?o?ci, a takim które robi to w ilo?ci symbolicznej? To sposób, ?eby chocia? w takiej formie wspomóc ko?a zaanga?owane w ?ycie okr?gu i ?o??ce solidarnie na wspólne cele. Aby cz??? wp?aconych przez w?dkarzy pieni?dzy mog?a do nich wróci?. My?l?, ?e to dobra forma.
Cytat: | podobno karp jest zap?at? za dzier?awe stawów dla pzw przez forysia | To prawda. Umowa dzier?awy o?rodka przewiduje zap?at? nie w formie pieni??nej, ale w okre?lonej ilo?ci ryby. To zreszt? bez znaczenia. Czy pieni?dze, czy ryba, to zawsze taka sama warto?? i przychód dla okr?gu. To tylko zmiana „waluty".
Pozdr |
|
Powrót do góry |
|
 |
bekum Gruba Ryba

|
Wysłany: Pon Sty 23, 2006 11:57 am Temat postu: |
|
|
Witam
Bardzo dobrze ,?e bedzie kroczek!! Przynajmniej ma szanse doczekac kolejnej wiosny. Mi?siarze - na stawy komercyjne - tam mozecie po 20 sztuk zabiera? i ZAP?ACI?!
Dla naszych wód potrzebna jest gospodarka racjonalna i d?ugoterminowa a nie chwilowa przyjemno?? po zarybieniu.
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
Jaro Gruba Ryba

|
Wysłany: Pon Sty 23, 2006 1:01 pm Temat postu: |
|
|
Zgadzam si? w 100 % z Tob? Bekum. Sam niejednokrotnie widzia?em jak po zarybieniu pseudo w?dkarze wy?awiali karpie dopiero co wpuszczone do jeziora. Jestem za tym aby po jesiennych, czy wiosennych zarybianach wprowadzi? zakaz w?dkowania w obr?bie miejsc w których wpuszczono ryby.
Pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
bodzio Gruba Ryba

|
Wysłany: Pon Sty 23, 2006 3:54 pm Temat postu: Karp |
|
|
Witam
Brawo bekum Ja te? si? z Tob? zgadzam. Tacy co ?owi? zaraz po zarybianiu nie powinni si? nazywa? w?dkarzami.
Ech szkoda s?ów.
Pozdrawiam Wodom cze??.  _________________ Pozostan? po Nas kr?gi na wodzie.
www.pzw.org.pl/skoczow |
|
Powrót do góry |
|
 |
stryszek Gość
|
Wysłany: Pon Sty 23, 2006 6:23 pm Temat postu: zarybianie |
|
|
odpowiedz na moje zapytanie uznaj? za lakoniczn?
natomiast zgadzam si? z kolegami co do zarybiania karpiem
kroczkiem, poprostu wpu?ci si? wi?cej sztuk na hektar które
si? wyk?uj?-zm?drzej? i morze wyrosn? 10kg iwi?cej jak
niepujd? z wod? , my?le o tresnej itd .
kolega który proponuje zakaz po?owu w miejscu zarybiania ma racje
ale to ju? by?o ponad 20 lat temu i si? otym zapomnia?o albo
niechce wraca? do mondrych przepisów , wteedy za karpiem
na ?wi?ta si? sta?o po pare godzin , a w?dkarz móg? go sobie
z?owi? i mie? w nosie kolejki . jak to pi?knie wygl?da?o jak stado
200-300 osobników sp?awia?o si? podchodz?c pod brzeg.
a teraz mamy bolenia he he |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Wto Sty 24, 2006 12:17 am Temat postu: |
|
|
Witaj Stryszku
Nie wiem jak szerokiej odpowiedzi si? spodziewa?e? i dlaczego otrzyman? uzna?e? za lakoniczn?. Odpowiedzia?em Ci na ka?d? cz??? Twojego pytania podaj?c pe?n? informacj? na ten temat. Wiesz ju? dlaczego ten karp nie poszed? na Tresn?, gdzie si? podzia? i dlaczego, sk?d si? bierze wielko?? i rodzaj zarybienia Tresnej i Por?bki. O to pyta?e?.
A tak a propo. Wchodzisz tutaj po raz kolejny. Nie jeste? wi?c tu przypadkiem, i my?l?, ?e nie ostatni raz. Dlaczego? wi?c jako go??? ?aden to co prawda przymus i obowi?zek, ale mo?e zarejestrowa?by? si? (bezpo?rednio na forum! nie na stronie - to dwie ró?ne rzeczy) jako u?ytkownik zarejestrowany. Powi?ksz nasz? gromad? i korzystaj z mo?liwo?ci, jakie daje rejestracja.
Pozdr
Now |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Wto Sty 24, 2006 3:15 am Temat postu: |
|
|
Powy?sze wypowiedzi sk?oni?y mnie do za?o?enia nowego w?tku dotycz?cego naszego stosunku do w?dkarstwa jako takiego i obserwowanego cz?sto nad wod? "mi?siarstwa".
Zapraszam Was do dyskusji na ten temat w: Inne/Czym jest dla mnie w?dkarstwo
Pozdr
Now |
|
Powrót do góry |
|
 |
|